5.3 Οδηγοί νεο

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία (Μ.Δ.Ε.)

Ο μεταπτυχιακός φοιτητής/Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια υποχρεούται να εκπονήσει και να υποστηρίξει με επιτυχία τη μεταπτυχιακή διπλωματική του/της εργασία στο αντίστοιχο εξάμηνο σπουδών που αναφέρεται στον παρόντα Οδηγό Σπουδών.

Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι να καταδείξει την ικανότητα της μεταπτυχιακής φοιτήτριας/του μεταπτυχιακού φοιτητή να επεκτείνει τις γνώσεις της/του, να αφομοιώνει νέες γνώσεις και να τις εκφράζει ορθά. Η έρευνα στο πλαίσιο εκπόνησης της Μ.Δ.Ε. αφορά στην αναμόχλευση και στην επισκόπηση της αποκτηθείσας γνώσης, στην οριοθέτηση και στη μελέτη κάποιου προβλήματος, στην ερμηνεία φαινομένων ή καταστάσεων και στον συνδυασμό των παραπάνω, ανάλογα με το θέμα και την ικανότητα της μεταπτυχιακής φοιτήτριας/του μεταπτυχιακού φοιτητή στην ανάλυση, στη σύνθεση και στη λογική επεξεργασία των δεδομένων.

Οι συνηθέστερες προσεγγίσεις είναι η ερευνητική βιβλιογραφική εργασία, το πείραμα, η μελέτη περιπτώσεων και οι δημοσκοπήσεις.

Με την εκπόνηση της Μ.Δ.Ε., επιδιώκονται οι ακόλουθοι στόχοι:

  • Η ενίσχυση της ικανότητας της φοιτήτριας/του φοιτητή να αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα.
  • Η ενίσχυση της μάθησης, μέσω της μελέτης και της επεξεργασίας ενός σημαντικού προβλήματος και η απόκτηση νέων γνώσεων που προέρχονται από τη μελέτη.
  • Η ενίσχυση της δεινότητας της φοιτήτριας/του φοιτητή να αναζητά και να παρουσιάζει μια πλήρη και ορθή λύση σε προβλήματα που πιθανόν αναφύονται.
  • Η εξάσκηση της φοιτήτριας/του φοιτητή στο να αναζητά, να διερευνά, να επιλέγει, να χρησιμοποιεί και να καταγράφει στοιχεία από βιβλιογραφικές πηγές.
  • Η εξάσκηση της φοιτήτριας/του φοιτητή στην συγγραφή και παρουσίαση ενός κειμένου με στοιχεία και από βιβλιογραφικές πηγές, χωρίς να αλλοιώνεται η έννοια των πληροφοριών από το πρωτότυπο.
  • Η εκπαίδευση της φοιτήτριας/του φοιτητή στην ικανότητα της συγγραφής, όχι μόνον μιας διπλωματικής εργασίας, αλλά κάθε είδους κειμένου που να χρειάζεται να εμπεριέχει επιστημονική σκέψη, παρουσίαση θέσεων και προτάσεων, υποβολή νέων ιδεών και κατευθύνσεων και εν γένει, κάθε είδος κειμένου, που να εξυπηρετεί την επιστημονικότητα του συντάκτη και την προώθηση των ιδεών και των προτάσεών του.

Διπλωματική εργασία δικαιούνται να αναλάβουν οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες/μεταπτυχιακοί φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τα πρώτα δύο (2) εξάμηνα σπουδών και έχουν κατοχυρώσει τουλάχιστον έξι (6) μαθήματα του πρώτου έτους του Προγράμματος Σπουδών. Μετά το πέρας του δεύτερου (β΄) εξαμήνου σπουδών ή κατά τη διάρκεια του τρίτου (γ΄) εξαμήνου σπουδών στο Δ.Π.Μ.Σ., οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες/μεταπτυχιακοί φοιτητές καλούνται να δηλώσουν ένα πεδίο επιστημονικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με πίνακα που αναρτάται σε εξειδικευμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα με αντικείμενο την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.

Το θέμα της Μ.Δ.Ε. πρέπει να εντάσσεται στο ευρύτερο φάσμα επιστημονικών πεδίων που θεραπεύονται στο Δ.Π.Μ.Σ..

Στο Δ.Π.Μ.Σ. προβλέπεται εκπόνηση δύο τύπων Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας:

  • Ερευνητική Διπλωματική Εργασία: αποτελεί πρωτότυπη ερευνητική εργασία.
  • Συστηματική ανασκόπηση: αποτελεί εκτεταμένη και εμπεριστατωμένη βιβλιογραφική ανασκόπηση πάνω σε επιστημονικό θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος ή άλλου είδους σημαντική εργασία, η οποία ωστόσο δεν δύναται να θεωρηθεί πρωτότυπη ερευνητική εργασία.

 

Ως Επιβλέποντες/Επιβλέπουσες Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας ορίζονται διδάσκοντες/διδάσκουσες ή/και επιστημονικοί συνεργάτες του Δ.Π.Μ.Σ (μέλη Δ.Ε.Π. ή αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. ή μέλη Ε.ΔΙ.Π. ή εξωτερικοί επιστημονικοί συνεργάτες του Δ.Π.Μ.Σ. κάτοχοι Διδακτορικού Διπλώματος). Για κάθε Μ.Δ.Ε. ορίζεται Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τρεις (3) Επιβλέποντες/Επιβλέπουσες. Ο/Η Επιβλέπων Α΄ («Εισηγητής») και ο/η Επιβλέπων Β΄ αξιολογούν και καθοδηγούν την εκπόνηση της Μ.Δ.Ε. Ο επιβλέπων Γ΄ έχει ρόλο βαθμολογικό, σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ εισηγητή και επιβλέποντα Β΄, ή αντικαθιστά κάποιον από τους Επιβλέποντες (Α΄ ή Β΄) σε περίπτωση αιτιολογημένης αδυναμίας συμμετοχής στη διαδικασία αξιολόγησης της Μ.Δ.Ε.. Κάθε Εισηγητής ορίζεται και ως Επιβλέπων Β’ σε ίσο αριθμό διπλωματικών εργασιών.

Οι διπλωματικές εργασίες του Δ.Μ.Π.Σ. οργανώνονται, συντονίζονται και παρακολουθούνται μέσω εξειδικευμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας με αντικείμενο την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.

Πριν την έναρξη εκπόνησης της Μ.Δ.Ε., οι φοιτήτριες/φοιτητές εκπαιδεύονται ηλεκτρονικά ή δια ζώσης σε θέματα που αφορούν την σύνταξη των διπλωματικών εργασιών και την αναζήτηση βιβλιογραφικών πηγών.

Η εκπόνηση της Μ.Δ.Ε. ολοκληρώνεται με την υποβολή τριών (3) προόδων/προσχεδίων εργασίας, που αξιολογούνται και βαθμολογούνται από τους δύο επιβλέποντες:

  • Η 1η πρόοδος αφορά στη σύνταξη και υποβολή του περιεχομένου και των αρχικών σελίδων της διπλωματικής εργασίας.
  • Η 2η πρόοδος είναι το τελικό προσχέδιο του κειμένου.
  • Στην 3η πρόοδο γίνεται η υποβολή του τελικού κειμένου.

 

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την υποστήριξη (παρουσίαση) της Μ.Δ.Ε., η οποία έχει εγκριθεί στη διαδικασία των προόδων, ενώπιον του/της Επιβλέποντα Α΄ και του/της Επιβλέποντα Β΄, τουλάχιστον. Σε περίπτωση απουσίας του/της ενός από τους/τις δύο ανωτέρω Επιβλεπόντων, τη θέση του/της στην επιτροπή αξιολόγησης λαμβάνει ο/η Επιβλέπων Γ΄.

Οι προθεσμίες υποβολής των προόδων και οι ημερομηνίες παρουσίασης των διπλωματικών εργασιών δημοσιεύονται στην εξειδικευμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η αξιολόγηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας γίνεται με βάση τη δεκαβάθμια κλίμακα (0-10) με ακρίβεια ενός δεκαδικού ψηφίου. Το μάθημα δ΄ εξαμήνου του Προγράμματος Σπουδών «Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας» κατοχυρώνεται με βαθμό ίσο ή μεγαλύτερο του πέντε (5).

Ειδικότερα θέματα που αφορούν στο μάθημα «Εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας» και  στη διαδικασία ανάληψης, εκπόνησης και ολοκλήρωσης της Μ.Δ.Ε. ορίζονται στον Κανονισμό Εκπόνησης Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας του Δ.Π.Μ.Σ., ο οποίος περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • τον εκπαιδευτικό σκοπό της Μ.Δ.Ε.,
  • τα στάδια υποβολής της Μ.Δ.Ε.,
  • τα πεδία ερευνητικού ενδιαφέροντος,
  • τα στάδια διενέργειας της Μ.Δ.Ε.,
  • την αλλαγή τίτλου Μ.Δ.Ε.,
  • τα παραδοτέα του μαθήματος «Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας»,
  • τις καλές πρακτικές σύνταξης του κειμένου και της ηλεκτρονικής ή έντυπης ανάγνωσης της Μ.Δ.Ε.,
  • πληροφορίες για μελέτη και εύρεση βιβλιογραφικών πηγών,
  • οδηγίες για τη σύνταξη των ερευνητικών εργασιών,
  • τα κριτήρια αξιολόγησης της Μ.Δ.Ε.,
  • την αλλαγή επιβλέποντα, κτλ.