Γνωστική Νευροεπιστήμη στην Εκπαίδευση

Κωδικός Μαθήματος:

PSYED502

Εξάμηνο:

3o Εξάμηνο

Κατηγορία:

Μάθημα Επιλογής Υποχρεωτικό

Ώρες:

3

Μονάδες ECTS:

10


ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Αυτό το μάθημα καλύπτει τη συναρπαστική συνάντηση της γνωστικής νευροεπιστήμης και της εκπαιδευτικής ψυχολογίας. Διερευνώντας τα βιολογικά θεμέλια της μάθησης, της μνήμης και της ανάπτυξης του εγκεφάλου, οι φοιτητές αναμένεται να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου βελτιστοποίησης των εκπαιδευτικών πρακτικών για μαθητές όλων των ηλικιών. Το μάθημα στοχεύει να εξοπλίσει ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες της εκπαίδευσης με τις αρχές της γνωστικής νευροεπιστήμης και να διευκολύνει τις μαθησιακές διαδικασίες μέσω της εξερεύνησης του τρόπου ανάπτυξης και λειτουργίας του εγκεφάλου. Το μάθημα θα συζητήσει την αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών πρακτικών υπό το φως ερευνητικών δεδομένων της λειτουργίας του εγκεφάλου και θα καλλιεργήσει την ικανότητα ανάπτυξης στρατηγικών για την προώθηση της βέλτιστης μάθησης και γνωστικής ανάπτυξης σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, οι φοιτητές θα αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τις περίπλοκες λειτουργίες της μάθησης στον εγκέφαλο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα πιο αποτελεσματικό, περιεκτικό και διαδραστικό περιβάλλον μάθησης για φοιτητές όλων των ηλικιών.

Συγκεκριμένα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος θα έχουν αποκτήσει βασικές και επαρκείς γνώσεις σχετικά με:

  • την εξερεύνηση τεχνικών απεικόνισης εγκεφάλου που χρησιμοποιούνται στην έρευνα και χρήση ευρημάτων των τεχνικών αυτών για βελτίωση των εκπαιδευτικών προσεγγίσεων.
  • την ανάλυση των διαφορών της δομής και της λειτουργίας του εγκεφάλου σε διαφορετικά ηλικιακά στάδια.
  • την κατανόηση της έννοιας της νευροπλαστικότητας του εγκεφάλου και των επιπτώσεων της στη μάθηση και την ανάπτυξη.
  • την περιγραφή της δομής και λειτουργίας των νευρώνων, των νευροδιαβιβαστών και της νευροπλαστικότητας καθώς και του ρόλου τους στη μάθηση και ανάπτυξη.
  • την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο ύπνος, η μνήμη και τα συναισθήματα επηρεάζουν τη μάθηση και τη γνωστική ανάπτυξη.
  • την αξιολόγηση υπάρχοντων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και της προσαρμοστικότητας τους στα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης του εγκεφάλου.
  • τον σχεδιασμό κατάλληλων εκπαιδευτικών πρακτικών για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες (παιδική ηλικία, εφηβεία, ύστερη εφηβεία) με βάση τις αρχές της Γνωστικής Νευροεπιστήμης.
  • την εξερεύνηση της διεθνούς βιβλιογραφίας όσον αφορά την εφαρμογή της Γνωστικής Νευροεπιστήμης στην εκπαιδευτική ψυχολογία.