Εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση
Εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση
Το μεταπτυχιακό είναι πρόγραμμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Moodle που χρησιμοποιεί το Πανεπιστήμιο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτυγχάνονται τα καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα από τους φοιτητές/τριες. Οι δυνατότητες της πλατφόρμας για σύγχρονη και ασύγχρονη Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση επιτρέπει στους φοιτητές να εξοικειωθούν εύκολα με τη χρήση της και να επιλέγουν τον τρόπο που τους ταιριάζει καλύτερα σε έναν ευέλικτο και εξατομικευμένο χαρακτήρα μάθησης.
To Πανεπιστήμιο Λεμεσού διαθέτει ομάδα που διαχειρίζεται τα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο. Σκοπός της ομάδας είναι να εξασφαλίσει υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης και να διατηρήσει ένα δυναμικό, ευέλικτο και συμπεριληπτικό μαθησιακό περιβάλλον https://www.uol.ac.cy/el/monada-ex-apostaseos-ekpaidefsis/.
Το εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ειδική Αγωγή και Νέες Τεχνολογίες βασίζεται στο παιδαγωγικό μοντέλο της δομημένης παιδαγωγικής της ηλεκτρονικής μάθησης (e-learning) και εμπλουτίζεται με τη φιλοσοφία και τα παιδαγωγικά θεμέλια της ανοικτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Η διάρθρωση του προγράμματος των μαθημάτων και τα σχετικά εργαλεία προσφέρουν στους φοιτητές ευελιξία στην εξατομικευμένη και αυτορρυθμιζόμενη πορεία τους προς τη γνώση σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο.
Οι κεντρικοί άξονες θεμελίωσης της παιδαγωγικής και μεθοδολογικής προσέγγισης είναι:
Α. Συνδυασμός τηλεδιασκέψεων, της μάθησης μέσα από την πράξη (learning by doing), της μάθησης µε αναστοχασμό (learning by reflection), της μάθησης μέσα από τη μελέτη περιπτώσεων (case – based learning) και της μάθησης μέσα από την εξερεύνηση (learning by exploring).
Β. Η εμπειρική μάθηση μέσα από τη σύνδεση των μαθησιακών στόχων µε τις εμπειρίες των φοιτητών από την πραγματική τους ζωή.
Γ. Αξιοποιείται η κοινωνική πραγματικότητα (Social constructivism), η Δομημένη Mάθηση (situated learning) και οι Kοινότητες μάθησης (learning communities).
Δ. Αξιοποιείται η δημιουργική μάθηση. Στο πλαίσιο αυτό προτείνονται πολυάριθμες τεχνικές ενίσχυσης της πλάγιας σκέψης, οι οποίες με την κατάλληλη προσαρμογή εφαρμόζονται στη διαδικτυακή μάθηση και χρησιμοποιούνται από τους διδάσκοντες κατά περίπτωση, σε σχέση με το διδακτικό αντικείμενο και την ομάδα στόχο.
Το παιδαγωγικό μοντέλο που χρησιμοποιείται δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές /τριες να έχουν πρόσβαση σε υλικό που έχει προσφερθεί και αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και έχει συζητηθεί με τον Καθηγητή-Σύμβουλο στη σύγχρονη Εξ Αποστάσεως επικοινωνία (teleconference) στο μάθημα. Παράλληλα, εκτός του υλικού και των τηλεσυναντήσεων οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδραστικές μαθησιακές πρωτοβουλίες και να συμμετέχουν ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου.
Η διεξαγωγή πρακτικής άσκησης φοιτητών, ως εκπαιδευτική δραστηριότητα του Δ.Π.Μ.Σ., δύναται να διεξάγεται εξ αποστάσεως, εάν οι φορείς υποδοχής υποστηρίζουν τη μέθοδο της τηλεργασίας και εξασφαλίζεται η εποπτεία της διεξαγόμενης πρακτικής άσκησης.
Σε κάθε περίπτωση, η εκπαιδευτική διαδικασία δύναται να διεξάγεται με τη χρήση μεθόδων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Η οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εξασφαλίζει την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Στον οδηγό εξ αποστάσεως διδασκαλίας του Δ.Π.Μ.Σ. ρυθμίζονται οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις σχετικά με την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του Δ.Π.Μ.Σ. και ειδικότερα [σύμφωνα με την υπό στοιχεία 18137/Ζ1/15.2.2023 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 1079)] τα ακόλουθα ζητήματα:
α) θέματα σχετικά με την πρόσβαση στο ολοκληρωμένο σύστημα τηλεκπαίδευσης, τη διαδικασία διαπίστευσης των χρηστών και τα δικαιώματα πρόσβασης ανά κατηγορία χρήστη (διδάσκων, φοιτητής, επόπτης, τεχνικό και λοιπό προσωπικό),
β) θέματα σχετικά με τις τεχνολογικές υποδομές του Πα.Δ.Α., την τεχνική υποστήριξη, τη συντήρηση και την αναβάθμιση των υποδομών και των τεχνολογιών για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς και τις υποχρεώσεις κάθε χρήστη,
γ) η διαδικασία εκπαιδευτικής υποστήριξης των φοιτητών,
δ) το παιδαγωγικό πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης μαθημάτων και λοιπών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και αξιολόγησης των φοιτητών,
ε) η διαδικασία αξιολόγησης και αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων του διδακτικού προσωπικού που συμμετέχει σε εξ αποστάσεως Π.Μ.Σ.,
στ) η διαδικασία ελέγχου εργασιών για τυχόν λογοκλοπή μέσω αξιόπιστων εφαρμογών,
ζ) η πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων και συμμόρφωσης με τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων και του ν. 4624/2019,
η) η πολιτική ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων με στόχευση στο πεδίο ανάπτυξης συστημάτων ηλεκτρονικής μάθησης,
θ) η πολιτική διαχείρισης του απορρήτου των πληροφοριών και την κυβερνοασφάλεια,
ι) τα κριτήρια περιοδικής εσωτερικής αξιολόγησης των εξ αποστάσεως προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών,
ια) διαδικασία εγγραφής φοιτητών στο μητρώο φοιτητών του Α.Ε.Ι.,
ιβ) κάθε άλλο θέμα σχετικό με την οργάνωση Π.Μ.Σ. με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.