Ιστορικό
Ιστορικό
Το Διιδρυματικού Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο «Ειδική Αγωγή και Νέες Τεχνολογίες» ιδρύθηκε το 2025 με απόφαση των δύο Συγκλήτων των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων, Λεμεσού (03/05-11-2024) και Δυτικής Αττικής
(06/07-03-2025, Θέμα 7).
Το εν λόγω ΔΠΜΣ προέκυψε μετά από αγαστή συνεργασία των Τμημάτων Επιστημών Αγωγής της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λεμεσού (Απόφαση Συγκλήτου 03/05-11-2024) και του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του ΠΑ.Δ.Α (Απόφαση Συνέλευσης Τμήματος 18/21-11-24 θέμα 6).
Το Πανεπιστήμιο Λεμεσού αποτελεί μετεξέλιξη του Cyprus International Institute of Management (CIIM), μιας φημισμένης σχολής επιχειρήσεων που λειτουργεί στην Κύπρο από το 1990, όταν ιδρύθηκε ως Ιδιωτική Σχολή Ανώτατης Εκπαίδευσης, από μια ομάδα κορυφαίων στελεχών της κυπριακής οικονομίας και καταξιωμένων ακαδημαϊκών από κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Εκατοντάδες διεθνούς φήμης επιστήμονες από ξένα πανεπιστήμια και διακεκριμένοι Κύπριοι ακαδημαϊκοί έχουν διδάξει στο CIIM. Στα 33 χρόνια λειτουργίας του CIIM, περίπου 3.000 Κύπριοι και ξένοι φοιτητές έχουν σπουδάσει στα 10 μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται. Σημαντικός αριθμός αποφοίτων μας έλαβε υποτροφίες από την Κυπριακή Δημοκρατία και παγκόσμιες κυβερνήσεις, καθώς και από κυπριακούς και υπερπόντιους οργανισμούς και επιχειρήσεις. Περισσότεροι από 500 απόφοιτοι του CIIM έχουν καταλάβει και συνεχίζουν να καταλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία, σε Ημικρατικούς Οργανισμούς, στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ πολλές εκατοντάδες απόφοιτοι διευθύνουν οργανισμούς και επιχειρήσεις, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό.
Η CIIM Innovations Ltd., ο ιδιοκτήτης του CIIM, υπέβαλε αίτηση στις αρχές για τη μετατροπή του CIIM σε πανεπιστήμιο, σε αναγνώριση των 30 και πλέον ετών επιτυχημένης λειτουργίας του ως μεταπτυχιακής σχολής με διεθνή αναγνώριση και της σταδιακής επέκτασής του σε κλάδους πέραν των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της επιστήμης και της τεχνολογίας των υπολογιστών, των οικονομικών και των χρηματοοικονομικών. Μετά από αυστηρή αξιολόγηση από από τον φορέα ΔΙΠΑΕ., το CIIM αναβαθμίστηκε σε πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Λεμεσού (UoL). Η ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του πανεπιστημίου είναι η 1η Σεπτεμβρίου 2023.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018 με τον Νόμο 4521. Η ίδρυση του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος προήλθε μέσω της διαδικασίας συγχώνευσης του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Αθήνας και του ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Το 2019 εντάχθηκε στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
Αποστολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι η παροχή άριστης ποιότητας εκπαίδευσης στα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει, η παραγωγή ερευνητικών επιτευγμάτων διεθνούς απήχησης, με ταυτόχρονη διάχυσή τους στην κοινωνία, αλλά και η καλλιέργεια των τεχνών και του πολιτισμού.
Με στόχο την υψηλή γνώση και την ανάπτυξη της φιλο-”σοφίας”, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής λειτουργεί µε υψηλές προδιαγραφές (εκπαιδευτικές – ερευνητικές) και ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας για δημιουργία στελεχών µε σοβαρή επιστημονική και τεχνοκρατική υποδομή.
Το νεοσύστατο πανεπιστήμιο είναι το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας σε αριθμό φοιτητών. Έχει εγγεγραμμένους φοιτητές περίπου 57.800 προπτυχιακούς, 5.500 μεταπτυχιακούς και 780 υποψήφιους διδάκτορες. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής φιλοξενείται σε τρεις Πανεπιστημιουπόλεις εντός της μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας. Η Πανεπιστημιούπολη Άλσους Αιγάλεω βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αιγάλεω, περιστοιχιζόμενη από τις οδούς Μήλου, Αγ. Σπυρίδωνος, Δημητσάνης και Εδέσσης. Η Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα βρίσκεται στη Δυτική Αττική στον Δήμο Αιγάλεω, επί των οδών Π. Ράλλη και Θηβών στα όρια του ιστορικού ελαιώνα των Αθηνών, όπου δίδασκαν οι αρχαίοι Αθηναίοι φιλόσοφοι. Τέλος, η Πανεπιστημιούπολη Αθήνας βρίσκεται στον Δήμο Αθηναίων επί της οδού Λεωφόρου Αλεξάνδρας και στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της πρώην Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας σε ένα κτίριο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, το οποίο έχει κριθεί πριν από λίγα χρόνια διατηρητέο.
Σήμερα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής λειτουργούν συνολικά είκοσι επτά (27) τμήματα, τα οποία οργανώνονται σε έξι (6) σχολές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων: τη Σχολή Δημόσιας Υγείας, τη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, τη Σχολή Επιστημών Τροφίμων, τη Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, τη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού και τη Σχολή Μηχανικών. Τα γνωστικά πεδία των σχολών του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων επιστημονικών σπουδών, όπως κοινωνικές, διοικητικές και οικονομικές επιστήμες, επιστήμες μηχανικού, επιστήμες υγείας και πρόνοιας, επιστήμες τροφίμων αλλά και καλλιτεχνικές σπουδές.
Το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έχει ως αποστολή την παροχή υψηλής ποιότητας Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών, Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης, με σκοπό την εκπαίδευση κατάλληλου επιστημονικού δυναμικού, το οποίο θα διαθέτει υψηλού επιπέδου γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες στην επιστήμη και στην τεχνολογία του ευρύτερου πεδίου των Ιατρικών και Βιολογικών Βιοϊατρικών Επιστημών, στην Προστασία και Προαγωγή της Υγείας, στην πρόληψη, διάγνωση, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των παθήσεων.
Το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών θεραπεύει γνωστικά αντικείμενα του ευρύτερου και διαρκώς εξελισσόμενου επιστημονικού πεδίου των Βιοϊατρικών Επιστημών και των Εφαρμογών τους.
Το Τμήμα «Επιστημών της Αγωγής» της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λεμεσού αποσκοπεί στο να ηγηθεί της διαμόρφωσης του μέλλοντος της εκπαίδευσης, προσφέροντας σύγχρονα και επιστημονικά θεμελιωμένα προγράμματα σπουδών. Στοχεύει στην ανάπτυξη και προώθηση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των αξιών που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του σύγχρονου εκπαιδευτικού τοπίου.
Το Τμήμα προσφέρει μια μεταμορφωτική μαθησιακή εμπειρία, ενσωματώνοντας καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές και μεθόδους, οι οποίες ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και τη συνεργασία μεταξύ των φοιτητών. Μέσα από διαρκείς έρευνες και συνεργασίες με εκπαιδευτικούς φορείς, το Τμήμα διασφαλίζει ότι οι φοιτητές αποκτούν τις γνώσεις και τις ικανότητες που θα τους επιτρέψουν να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν λύσεις στις εκπαιδευτικές ανάγκες της εποχής μας.
Παράλληλα, το Τμήμα προάγει τη χρήση της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης στον τομέα της εκπαίδευσης, αξιοποιώντας τα τελευταία ψηφιακά εργαλεία και τις εκπαιδευτικές τεχνολογίες για τη βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας και την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας στην εκπαίδευση. Μέσω αυτών των καινοτόμων προσεγγίσεων, το Τμήμα επιδιώκει να καταστήσει τους μελλοντικούς επαγγελματίες του χώρου της εκπαίδευσης ικανούς να ανταποκριθούν με επιτυχία στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις του σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος.