Κριεμπάρδης Αναστάσιος, Ξάνθος Θεόδωρος, Παπαγεωργίου Ευσταθία, Χαλιδιάς Νικόλαος, Χανιώτης Δημήτρης, Μπελούκας Απόστολος, Φούντζουλα Χριστίνα, Δρύλλης Γεώργιος, Δελή Ερμιόνη, Σιγάλα Μαρία
Η υλοποίηση Πρακτικής Άσκησης στοχεύει στην πρακτική εφαρμογή των θεωρητικών επιστημονικών γνώσεων που καλλιεργούνται στα μαθήματα του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών και στην εξοικείωση των φοιτητριών/φοιτητών με πιθανούς χώρους εργασίας, κυρίως δε, στην ενίσχυση της παιδαγωγικής και διδακτικής δεινότητας των μεταπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών με τη χρήση καινοτόμων θεωριών και τεχνολογιών.
Η πρακτική άσκηση του Προγράμματος Σπουδών «Ειδική Εκπαίδευση και Νέες Τεχνολογίες» συνδέεται άρρηκτα με τη βασική επιδίωξη του Προγράμματος για λειτουργική ενσωμάτωση της ενταξιακής/συμπεριληπτικής διάστασης στο Πρόγραμμα Σπουδών του για την πλήρη εναρμόνισή του με τις σύγχρονες – εθνικές και διεθνείς – επιταγές για την προαγωγή της συμπεριληπτικής/ενταξιακής εκπαίδευσης και την άρση των εμποδίων ως προς την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των μαθητών/μαθητριών, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών/μαθητριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Η εποπτευόμενη πρακτική άσκηση σε φορείς υποδοχής που συνδέονται με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.), αποσκοπεί:
- στην ανάπτυξη δυνατοτήτων για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές/-τριες να ενισχύσουν και να αξιοποιήσουν σε επαγγελματικό επίπεδο τις επιστημονικές τις/τους γνώσεις επί ζητημάτων μάθησης και διδασκαλίας σε ενταξιακά και ειδικά εκπαιδευτικά πλαίσια.
- στην σύνδεση, σε πραγματικές συνθήκες, των θεωρητικών γνώσεων με το πεδίο της ειδικής αγωγής και ενταξιακής εκπαίδευσης, καθώς με θέματα που άπτονται της παιδαγωγικής διαχείρισης της ετερότητας και των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών καθώς και με άλλα ζητήματα που άπτονται των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (π.χ. πρόσφυγες, μετανάστες κλπ.).
- στην παροχή ευκαιριών προς του μεταπτυχιακούς φοιτητές/ μεταπτυχιακές φοιτήτριες για παρακολούθηση σεμιναρίων, δειγματικών διδασκαλιών, εργαστηρίων ειδικών επιστημόνων και λειτουργών που έχουν πολυετή εμπειρία στον εργασιακό χώρο που τους/τις ενδιαφέρει.
- στην εξοικείωση των φοιτητών/-τριών με εναλλακτικές μορφές παρέμβασης (θέατρο, μουσική, εικαστικές τέχνες) αλλά και υποστηρικτικής τεχνολογίας στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
- στην καλλιέργεια παραγωγικών προβληματισμών και στην επικοινωνία με την ομάδα γύρω από τις εμπειρίες των φοιτητών/-τριών. Κατόπιν, να ασκηθούν στην ανάλυση των εμπειριών τους στο πλαίσιο μιας συν-εργασίας, στοιχείο που θεωρείται βασική παιδαγωγική διαδικασία.
- στην ανάπτυξη μιας σειράς επαγγελματικών δεξιοτήτων και εμπειριών και στην απόκτηση ουσιαστικής και αξιόπιστης προϋπηρεσία, αποδεκτής από την αγορά εργασίας.