Ψυχοπαθολογία Παιδιών και Εφήβων

Κωδικός Μαθήματος:

ΕDU 680

Εξάμηνο:

2o Εξάμηνο

Κατηγορία:

Υποχρεωτικό Μάθημα

Ώρες:

3

Μονάδες ECTS:

10


Καθηγητές Μαθήματος

Γρηγορίου Μαρκέλλα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Το μάθημα αυτό παρέχει μια εις βάθος διερεύνηση των γενετικών, νευροαναπτυξιακών, και των βιολογικών θεμελίων της ψυχοπαθολογίας και της αποκλίνουσας συμπεριφοράς στα παιδιά και τους εφήβους, όπως ορίζονται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA, 2022) και στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5-TR). Οι φοιτητές θα αναπτύξουν βασικές δεξιότητες για τη διεξαγωγή συζητήσεων με γονείς/κηδεμόνες και παιδιατρικούς πληθυσμούς και για την κατανόηση των εργαλείων ψυχοδιαγνωστικής και αξιολογήσεων. Το μάθημα δίνει έμφαση στη κατανόηση των θεραπευτικών σχεδίων και συστημικών ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων προσαρμοσμένων στα παιδιά και τους εφήβους.

Συγκεκριμένα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος θα έχουν αποκτήσει βασικές και επαρκείς γνώσεις σχετικά με:

  • τους βιολογικούς, γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ψυχοπαθολογίας σε παιδιά και εφήβους, με έμφαση στις νευροαναπτυξιακές διαταραχές και τις καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως ορίζονται από το DSM-5-TR.
  • την αξιολόγηση και κατανόηση των ψυχικών παθήσεων σε παιδιατρικούς πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένης της κατανόησης του πως λειτουργούν τα εργαλεία ψυχοδιαγνωστικής και της διεξαγωγής ολοκληρωμένων παρατηρήσεων.
  • την ανάπτυξη παρεμβάσεων, όπως ψυχοεκπαίδευση, ημερήσια σχέδια και εκπαίδευση γονέων, για τη διαχείριση κοινών διαταραχών ψυχικής υγείας στην παιδική και εφηβική ηλικία, όπως ΔΕΠΥ, άγχος, κατάθλιψη και διαταραχές της διάθεσης.
  • την ενσωμάτωση μη κλινικών παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών που βασίζονται στο σχολείο, οικογενειακής θεραπείας, ψυχοεκπαίδευσης και κοινοτικών στηρίξεων, για τη δημιουργία ολοκληρωμένων θεραπευτικών σχεδίων που αφορούν τόσο την ακαδημαϊκή όσο και την κοινωνική λειτουργία των νεαρών ασθενών.
  • την κριτική αξιολόγηση σχετικά με την επίδραση των παραγόντων κινδύνου, όπως το τραύμα, το χρόνιο στρες και οι δυσμενείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, στην εμφάνιση και την εξέλιξη των διαταραχών της ψυχικής υγείας και να αναπτύσσουν στρατηγικές πρόληψης που βασίζονται στη δημιουργία ανθεκτικότητας και προστατευτικών παραγόντων.
  • την εφαρμογή των δεοντολογικών αρχών και την πολιτισμική ευαισθησία, διασφαλίζοντας ότι όλες οι παρεμβάσεις είναι αναπτυξιακά κατάλληλες, πολιτισμικά ενήμερες και ευθυγραμμισμένες με τα σύγχρονα πρότυπα ψυχικής υγείας.